גישור פלילי הוא גישה חלופית לפתרון תיקים פליליים. עיקר ההבדל הוא הדיון הנפרד, המתנהל על ידי שופט מגשר, נבדל מהשופט העומד בראש התיק העיקרי. המטרה העיקרית של הליך זה היא להקל על הסדר טיעון בין הצדדים המעורבים, בסיוע בית המשפט. פרקטיקה זו של גישור פלילי צמחה בבתי המשפט בישראל במהלך שתים עשרה השנים האחרונות וצברה תאוצה בתקופה האחרונה, כמאפיין בולט של מערכת המשפט הפלילי בישראל. עם זאת, חשוב לציין כי הגישור הפלילי שונה באופן משמעותי מגישור אזרחי, שכן הוא עוסק בהאשמות של המדינה, המיוצגת על ידי הפרקליטות, ולא בסכסוכים כספיים בין אזרחים או עסקים.
לגישור הפלילי יתרונות רבים
גישור פלילי מציע מספר יתרונות הן לנאשם והן לפרקליטות. הוא משרת את התכלית של הקלת הנטל על בתי המשפט, תוך זירוז משמעותי של ההליך המשפטי. יתרון בולט הוא שאין חובה לזמן עדים או להציג ראיות נרחבות במהלך הליך הגישור. במקום זאת, ההתמקדות היא בעובדות המוסכמות על הצדדים, מה שמאפשר למגשר להנחות אותם ביעילות לקראת הגעה להסכמה מקובלת והדדית. מעבר לכך, גישור פלילי מספק חלופה מהירה וחסכונית יותר להליכים מסורתיים בבית המשפט. זהו תהליך המאפשר לצדדים המעורבים לקיים פגישות משותפות או נפרדות עם המגשר, תוך מתן גמישות והתאמה לצרכים האישיים. ראוי לציין כי הליך הגישור הפלילי דומה מאוד לעסקת טיעון והוא יכול להתנהל בו זמנית לצד ההליכים הרגילים בבית המשפט, לאורך ההליך המשפטי.
מדוע מומלץ להשתמש בהליך גישור זה על הליכים אחרים?
משמעותו החיובית של הגישור הפלילי ניכרת באמצעות יישומו המוצלח בבתי המשפט בישראל. הסנגורים והפרקליטות הצליחו להגיע להסכמות במשך הליך הגישור, מה שהוביל לצמצום ניכר בזמני בית המשפט, בעלויות כספיות וניצול משאבים מקצועיים. ניהול הגישור הפלילי מחייב מעורבות של שופט מגשר מומחה שעבר הכשרה ספציפית בתחום הגישור. בהינתן שהליך הגישור שם דגש רב על תקשורת אפקטיבית והקשבה בין הצדדים, תפקידו של המגשר הוא מכריע בהנחיית שיח פורה וניהול הליך הגישור.