במציאות הנוכחית שלנו, עבירות פליליות מבוצעות על ידי אנשים מקבוצות גיל שונות – מבוגרים, בני נוער ואפילו ילדים. מערכת המשפט בישראל מגדירה ילדים ובני נוער כקטינים ומתייחסת אליהם אחרת, בזהירות רבה יותר, על מנת להקל ככל הניתן על אותו מצב מורכב, מלחיץ וטראומתי. לפיכך, ישנה חשיבות מכרעת בהבנת הזכויות המיוחדות להן זכאים קטינים במשפט הפלילי וכיצד לשמור על אותן הזכויות תוך קידום ההליכים המשפטיים.
בעולם המשפט הפלילי, מתן קול לקטינים והבטחה על שמירת זכויותיהם היא קריטית ביותר עבורם ועבור עתידם והשיקום האפשרי שלו. לקטינים, מעצם טבעם, יש חוסר בגרות והבנה מוגבלת של מערכת המשפט, כתוצאה מכך, יכולתם לנווט באופן עצמאי בהליכים פליליים מורכבים נפגעת משמעותית. מתוך הכרה באתגרים הללו, מערכות משפטיות פיתחו מסגרות כדי להבטיח שקטינים יקבלו ייצוג משפטי הולם.
תפקיד הייצוג המשפטי לקטינים בהליכים פליליים משתרע הרבה מעבר לעניינים טכניים בלבד, עורכי הדין המופקדים על ייצוג קטינים נושאים באחריות כבדת המשקל להגן על זכויותיהם ולהבטיח שיקבלו משפט הוגן, כמו כן לחתור לתוצאה שתיטיב עימם. עורכי הדין מבטיחים שנקודות המבט של הקטינים והחששות שלהם מוצגים ומובנים בצורה נאותה, הם עוזרים לקטינים להבין את ההליך המשפטי, מסבירים את האישומים נגדם ומנחים אותם בקבלת החלטות מושכלות. יתרה מכך, הייצוג משמש לשמירה על זכויותיהם המעוגנות בחוק – עורכי הדין מבטיחים שהקטינים יהיו מוגנים מפני השפעה בלתי הוגנת, כפייה, ניצול ושימוש לרעה במעמד, בכוח או בגיל של אחד הגורמים האחרים.
בנוסף, כאשר מדובר בעבירות קטינים, מערכת המשפט מרבה להתמקד בשיקום ולא בענישה, עורכי הדין עובדים בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע כגון עובדים סוציאליים ופסיכולוגים, כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבור הקטין. גישה זו מכירה בכך שהמטרה העיקרית צריכה להיות השתלבות מחדש של הקטין בחברה, תוך התייחסות לסוגיות הבסיסיות שאולי תרמו למעורבותם בפעילות פלילית.