שיקום קהילתי
שיקום קהילתי מתייחס למערכת המיושמת בישראל מאז נובמבר 2014, בתחילה במתכונת פיילוט, במטרה לצמצם עבירות חוזרות על ידי שיקום עבריינים בתוך הקהילה המקומית במקום הטלת עונשי מאסר. בתי משפט קהילתיים אלו מתפקדים כבתי משפט ראשוניים לתיקים פליליים חלופיים, ומספקים גישה מקיפה לשיקום עבריינים חוזרים בתוך הקהילה, במקום לנקוט בתקופות מאסר קצרות. כיום פועלים בישראל שישה בתי משפט קהילתיים.
מהם בתי משפט קהילתיים?
בתי המשפט הקהילתיים הם מודל חדשני שנועד לטפל בסוגיית הפשיעה ובבעיות הבסיסיות התורמות להתנהגות פלילית. המודל שם דגש על שיתוף פעולה בין בתי המשפט, גורמי אכיפת החוק, גורמי הרווחה ונציגי הקהילה. ישראל אימצה את תוכנית הפיילוט הזו בהשראת מודל דומה שקיים זמן רב בתוך מערכת המשפט האמריקאית. התפיסה מאחורי בתי המשפט הקהילתיים נעוצה בהבנה שחלק ניכר מהעבירות הפליליות נובע מאתגרים סוציו-אקונומיים. במקרים רבים, אתגרים אלו מובילים להתנהגות עבריינית חוזרת ונשנית (רצידיביזם) ולתופעת "הדלת המסתובבת", שבה עבריינים חוזרים לפעילות פלילית לאחר שהשתחררו מהכלא.
מבינים את מצוקת העבריין
הנחת היסוד היא שמניעת עבירות חוזרות דורשת יותר מסתם הענשת העבריין. זה גם מחייב התייחסות לנושאים הבסיסיים בחייהם שתרמו להתנהגותם העבריינית. נושאים אלו דורשים לא רק מעורבות בית המשפט, אלא גם מעורבות קהילתית וגישה רב מערכתית הכוללת רווחה, שירותי בריאות, הגנה על זכויות ועוד. לדוגמה, אם עבריין מבצע פשעים שוב ושוב עקב מאבקים כלכליים, יש להעניק סיוע במציאת עבודה שיכולה להקל על מצוקתם הכלכלית. באופן דומה, אם העבירות מושפעות מדינמיקה משפחתית מורכבת או ממצבים רפואיים ספציפיים, יש לעשות מאמצים למצוא פתרונות לבעיות אלו על מנת למנוע התנהגות פלילית עתידית.
הפניית תיק לבית המשפט הקהילתי
לאחר הגשת כתב אישום על ידי התביעה, כל אחד מהצדדים המעורבים בתיק יכול לבקש את העברתו לבית המשפט הקהילתי. בעקבות בקשת העברה כזו, מופנה הנאשם לקצינת מבחן משירות הרווחה, אשר מכינה לאחר מכן דו"ח על המקרה. במהלך הליך התסקיר, קצינת המבחן בוחנת את התאמתו של הנאשם להשתלבות בבית המשפט הקהילתי. הערכה זו כוללת בחינת הסוגיות החברתיות העומדות בבסיס ביצוע הפשע. בעיות נפוצות ההופכות תיק לבית המשפט הקהילתי כוללות התמכרות (שימוש בסמים ואלכוהול), קשיים כלכליים, נושאים הקשורים לאלימות, הזנחה ועוד. בנוסף להערכת הבעיות החברתיות העומדות בבסיסן, נלקחת בחשבון גם חומרת העבירה שבוצעה בעת קביעת התאמת התיק לבית המשפט הקהילתי. ככלל, במקרים המופנים לבית המשפט הקהילתי מעורבים נאשמים אשר צפויים לקבל עונשי מאסר קצרים אם יורשעו.